Vluchtelingen Griekenland

Rob’s betrokkenheid bij slachtoffers van de vluchtelingencrisis begon op zee, in de wateren tussen Lesbos en de Turkse kust, waar afgelopen jaren honderdduizenden met name Syrische vluchtelingen in rubberboten de oversteek naar Europa waagden. Op zoek naar veiligheid en stabiliteit verdronken honderden van hen. Rob werkte er op een snelle reddingsboot en zijn team had als taak om de afgeladen en gammele bootjes – als deze eenmaal in Griekse wateren waren – te begeleiden naar een veilige plek om aan land te komen. Dat betekende: weg van gevaarlijke rotspartijen en naar veilige stranden waar hulpverleners klaar stonden om zich te ontfermen over de dikwijls uitgeputte en onderkoelde kinderen en volwassenen.

Na het sluiten van de Turkije-deal en het sluiten van de grensovergang bij Idomeni in het voorjaar van 2016 zaten zo’n 50.000 vluchtelingen vast in Griekenland. Rob werkte als vrijwilliger diverse malen in Refugee Camp Katsikas in het noord-westen van het land waar diverse malen honderen vluchtelingen werden gehuisvest, wachtend op een soms jarenlang voortslepende asielprocedure. De werkzaamheden bestonden uit het – samen met vluchtelingen – bouwen van schaduwconstructies, het uitdelen van brandhout tegen de winterse kou, het bouwen van een een grote gaarkeuken. Eenmaal klaar werden deze bemand door Syrische koks uit het kamp – mannen en vrouwen – die voor honderden mensen voedzame en smakelijke maaltijden bereidden.  Omdat kinderen in kampen niet naar school gingen en gaan organiseerden teams van vrijwilligers van over de hele wereld educatieve activiteiten voor hen.

Met de opbrengst van een geslaagde crowdfundingsactie via FaceBook kon Rob hout en schildermateriaal aanschaffen om samen met tientallen kindereren kleur te geven aan het grauwe tentenkamp. Elk kind kreeg een eigen houten ‘bloemblad’ om naar eigen smaak te beschilderen. De bladen werden door enkele jongeren uit het kamp samengevoegd tot grote houten bloemen en bevestigd aan de houten electriciteitsmasten op het terrein. Vijftien grote bont-gekleurde bloemen sieren tot op de dag van vandaag Katsikas Refugee Camp.