Tijdens zijn eerste reddingsmissie in het najaar van 2016 redden Rob en zijn team een zuigeling en haar moeder uit een leeggelopen rubberboot; Sarah. ‘Vanuit de boot gaf iemand mij een nat pakketje aan. Omdat ik dacht dat het bagage was, had ik het bijna in de golven gegooid. Toen ik keek wat ik in mijn handen had, zag ik het gezichtje van een pasgeboren baby’tje, diep in slaap. Op dat moment stond de wereld even stil.’

 Aan dek van het reddingsschip slaapt Sarah in een boodschappenkratje. Het beeld laat Rob in de jaren die volgen niet meer los. ‘Search&Rescue op de Middellandse Zee is keihard; het gaat over leven en dood. Of we arriveren op tijd en redden levens of we zijn te laat en varen door een massagraf. Op zulke momenten denk ik altijd aan Sarah. Een symbool van hoop. Zij en haar moeder overleefden de Middellandse Zee, de dodelijkste migratieroute ter wereld, daar waar afgelopen tien jaar bijna dertig duizend anderen verdronken. Maar wat is er, zeven jaar later, van dit meisje geworden? Waar is ze en gaat het goed met haar? Kortom; is ze beter af?

 Samen met VPRO-journalist Laura Stek gaat Rob op zoek naar Sarah, een meisje van inmiddels zeven jaar. Daarnaast neemt Rob de luisteraar mee in zijn dagelijkse realiteit van een reddingswerker op zee.

 ‘Waar is Sarah?’ is een podcastserie over een zoektocht naar een kind en werpt een licht op een van de donkerste hoeken van Europa; die van onze grenzen op de Middellandse Zee. Want wat doet Europa, ook in jouw naam, precies op zee? Hoe ziet een redding van mensen in nood er uit? En hoe is de situatie op zee sinds 2016 veranderd? En bovenal: Is Sarah beter af?

 

‘Waar is Sarah?’ in de media: